ΕΛΑ ΚΟΝΤΑ ΜΟΥ

Α. Λ. ΤΖΑΚΣΟΝ

ΑΝ ΤΟΛΜΟΥΣΑ

ΛΙΣΑ ΡΕΝΕ ΤΖΟΟΥΝΣ

ΕΡΩΤΑΣ ΣΤΑ ΨΕΜΑΤΑ

ΚΟΡΑ ΚΑΡΜΑΚ

ΜΑΖΙ ΣΟΥ

ΤΖΑΣΙΝΤΑ ΓΟΥΑΪΛΝΤΕΡ

ΑΙΧΜΑΛΩΤΗ ΣΤΗΝ ΑΓΚΑΛΙΑ ΣΟΥ

ΣΙΛΒΙΑ ΝΤΕΪ

ΜΕΧΡΙ ΠΟΥ ΣΕ ΒΡΗΚΑ

ΚΟΡΑ ΚΑΡΜΑΚ

ΟΛΑ Ή ΤΙΠΟΤΑ

ΛΙΣΑ ΡΕΝΕ ΤΖΟΟΥΝΣ

ΠΛΗΣΙΑΣΕ ΜΕ

Α. Λ. ΤΖΑΚΣΟΝ

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ

ΛΙΣΑ ΡΕΝΕ ΤΖΟΟΥΝΣ

ΣΚΟΤΕΙΝΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ 3: Η ΛΥΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΓΚΑΜΠΡΙΕΛ

ΣΙΛΒΕΝ ΡΕΪΝΑΡ

ΕΛΑ ΚΑΙ ΜΙΣΑ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΤΖΕΣΙΚΑ ΣΟΡΕΝΣΕΝ

ΣΚΟΤΕΙΝΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ 2: ΤΟ ΠΑΘΟΣ ΤΟΥ ΓΚΑΜΠΡΙΕΛ

ΣΙΛΒΕΝ ΡΕΪΝΑΡ

ΜΥΣΤΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΙΟΥΛΙΕΤΑ

ΣΑΣΑ ΓΚΡΕΪ

ΔΕΜΕΝΗ ΜΑΖΙ ΣΟΥ

ΣΙΛΒΙΑ ΝΤΕΪ

e-book Η ΛΕΣΧΗ ΤΗΣ ΥΠΑΚΟΗΣ

ΜΑΡΙΝΑ ΑΝΤΕΡΣΟΝ

Τα αποτελέσματα της παράνομης διακίνησης αγαθών του πνεύματος

Πιστεύουμε πως οι κοινωνίες που ευημερούν οικονομικά μπορούν να παρέχουν περισσότερα στα μέλη τους. Για να συμβεί αυτό, πρέπει να δημιουργείται επαρκές εισόδημα για όλα τα μέλη της κοινωνίας. Για να δημιουργηθεί εισόδημα, πρέπει κάποιος να οργανώσει την παραγωγική διαδικασία. Αυτός ο παράγοντας μπορεί να είναι ένα άτομο που οργανώνεται για τον εαυτό του μόνο, ή μια επιχείρηση που οργανώνει πολλά άτομα, δημιουργεί εισόδημα, πληρώνει φόρους (δηλαδή επιστρέφει χρήματα στην κοινωνία) και προσπαθεί να μεγαλώσει απασχολώντας ακόμη περισσότερα άτομα.

Για να επεκταθεί μια επιχείρηση, πρέπει να μπορέσει να πουλάει ό,τι παράγει έχοντας κέρδος. Από το εισόδημα αυτό θα πληρώσει τους συντελεστές της παραγωγής του προϊόντος της, αλλά και να έχει κάποιο κέρδος, που θα της δώσει τη δυνατότητα να επενδύσει σε ένα νέο προϊόν, από το οποίο ελπίζει να έχει πάλι κέρδος, έτσι ώστε να συνεχίσει να παράγει και να πληρώνει τους συντελεστές της παραγωγικής διαδικασίας. Δε θα αναφέρουμε πως θα πρέπει να πληρώσει και φόρους γιατί θα επεκταθούμε πολύ, αλλά και η απόδοση φόρων είναι πολύ σημαντική, έτσι ώστε οι άλλοι φορείς (κράτος) που φροντίζουν για τα δημόσια αγαθά (δρόμοι, νοσοκομεία, σχολεία, πάρκα κ.ά.) να έχουν έσοδα και να μπορούν να πληρώσουν για να δημιουργήσουν και να παρέχουν αυτά τα αγαθά.

Όταν, όμως, αυτή η επιχείρηση δημιουργήσει ένα προϊόν, αλλά δεν το πουλήσει, τότε η επιχείρηση έχει ζημιά. Αν δεν έχει φυλάξει κέρδη από προηγούμενα προϊόντα, τότε δυστυχώς δε θα μπορέσει να πληρώσει τους συντελεστές της παραγωγής και θα αναγκαστεί να κλείσει, κάτι που μπορεί να γίνει πολύ εύκολα με την παράνομη διακίνηση. Αυτοί οι συντελεστές θα μείνουν άνεργοι. Η ανεργία δε δίνει τη δυνατότητα στον κόσμο να αγοράσει προϊόντα, δηλαδή να κυκλοφορήσουν αγαθά στην αγορά, με αποτέλεσμα να υπάρχει στασιμότητα και, συνεπώς, προβλήματα στην κοινωνία.

Η πειρατεία λοιπόν είναι μια ισχυρή πηγή δημιουργίας όλων αυτών των προβλημάτων στην κοινωνία. Ειδικά στον χώρο των άυλων αγαθών του πνεύματος, όπως το βιβλίο, η μουσική και ο κινηματογράφος, η παράνομη αντιγραφή είναι αυτή που ξεκινά τον παραπάνω προβληματικό κύκλο. Το ότι το προϊόν που αγοράζετε δεν έχει ύλη δε σημαίνει ότι πρέπει να είναι δωρεάν. Όταν πληρώνετε για ένα βιβλίο αγοράζετε το περιεχόμενό του και όχι την υλη στην οποία είναι αποτυπωμένο το περιεχόμενο. Θα κλέβατε ένα αυτοκίνητο; Το θεωρείτε σωστό; Μάλλον όχι, γιατί δε θα θέλατε να κλέψουν από εσάς κάτι που αποκτήσατε με κόπο... επίσης, είναι δύσκολο να το κρύψετε. Μην κλέβετε λοιπόν ούτε τα πνευματικά αγαθά γιατί δεν είναι σωστό… επίσης με την εξέλιξη της τεχνολογίας ούτε αυτό είναι εύκολο να κρυφτεί.

Νομοθεσία
Όταν κάποιος παραβαίνει τους νομούς πάντα έχει μια δικαιολογία στο μυαλό του. Όμως όταν συλληφθεί, δεν υπάρχει κανένα ελαφρυντικό. Αν δεν μπορείτε να αποκτήσετε κάτι νόμιμα, κρατήστε την αξιοπρέπειά σας και μην το κλέψετε. Δε χρειάζεται να σας παρακολουθεί κάποιος για να είστε αξιοπρεπείς. Αρκεί να είστε αξιοπρεπείς προς τον εαυτό σας. Η παράνομη διακίνηση πνευματικού περιεχομένου διώκεται αυτεπάγγελτα, κυρίως γιατί ζημιώνεται το κράτος από έλλειψη εσόδων ΦΠΑ και φόρων εισοδήματος.

Κράτος
Κάθε επιχείρηση και κάθε εργαζόμενος που έχει εισόδημα από την εργασία του το δίνει πίσω στην κοινωνία. Πώς; Μέσω των φόρων. Η απόδοση φόρων είναι πολύ σημαντική για την ευημερία της κοινωνίας, γιατί ο φορέας (κράτος) που φροντίζει για τα δημόσια αγαθά (δρόμοι, νοσοκομεία, σχολεία, πάρκα κ.ά.) και τη δημόσια ασφάλεια έχει έσοδα και μπορεί να πληρώσει για να δημιουργήσει και να παρέχει αυτά τα αγαθά και τις υπηρεσίες.

Σκεφθείτε αν αυτό που κάνετε εσείς το έκαναν όλοι.
Όταν ανεβάσετε ένα αρχείο σε κάποια ιστοσελίδα για να το κατεβάσουν άλλοι χρήστες δεν είναι το ίδιο όπως όταν δανείζετε ένα έντυπο βιβλίο σε έναν φίλο σας.
Γιατί; Επειδή το έντυπο βιβλίο, όταν το δανείζετε, μπορεί να το διαβάσει μόνο ένας αναγνώστης κάθε φορά. Δυο άνθρωποι μαζί είναι σχεδόν αδύνατον να διαβάζουν ταυτόχρονα το ίδιο αντίτυπο. Αν λοιπόν αυτό το βιβλίο θέλουν να το διαβάσουν κι άλλοι, θα το αγοράσουν και θα δημιουργηθεί εισόδημα για όλους τους συντελεστές του βιβλίου, αλλά και για την κοινωνία γενικότερα.

Το αντίτυπο του ηλεκτρονικού βιβλίου που ανεβάσατε, όμως, μπορεί να διαβαστεί εκατομμύρια φορές ταυτόχρονα από πολλούς χρήστες και, με μια μόνο πώληση, να το διαβάσουν εκατομμύρια αναγνώστες. Είναι κατανοητό πως κάθε αρχείο μοιράζεται επανειλημμένα και η διανομή του αυξάνεται διαρκώς. Όταν λοιπόν διανέμετε ένα βιβλίο δωρεάν χωρίς την έγκριση του εκδότη ή του συγγραφέα, ζημιώνονται όλοι οι συντελεστές παραγωγής και φυσικά όλη η κοινωνία και μαζί κι εσείς οι ίδιοι. Επομένως, αντιλαμβάνεστε ότι οι συντελεστές που εργάστηκαν γι' αυτό δε θα αμειφθούν, και συνεπώς δε θα παραχθεί εισόδημα προς την κοινωνία. Όταν κάποιος δεν αμείβεται για το έργο του, σταματάει την παραγωγή και συνεπώς δεν προσφέρει στην κοινωνία.

Σκεφθείτε τι θα γινόταν αν η εργασία που κάνετε και για την οποία αμείβεσθε μπορούσε να πολλαπλασιαστεί αμέτρητες φορές και δωρεάν.
Δε θα ήσασταν χρήσιμοι στην δουλειά σας και συνεπώς δε θα υπήρχε λόγος να υπάρχετε ως επαγγελματίας. Συνεπώς, δε θα δημιουργούσατε εισόδημα ούτε για τον εαυτό σας, ούτε για την οικογένειά σας, ούτε για την κοινωνία. Σκεφθείτε τον αντίκτυπο που θα είχε αυτό σε όλη την κοινωνία αν κάθε εργασία μπορούσε να πολλαπλασιαστεί απεριόριστα δωρεάν.

Σας παρακαλούμε να μας βοηθήσετε να συνεχίσουμε να είμαστε παραγωγικοί κι εμείς και οι συνεργάτες μας. Μια παραγωγική κοινωνία ευημερεί.

 

Μείνετε ενημερωμένοι

Συμπληρώστε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση παρακάτω κι εμείς θα φροντίσουμε να σας κρατάμε ενήμερους για όλες τις νέες κυκλοφορίες καθώς και για τις ειδικές εκπτώσεις & προσφορές.
* Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση παραμένει εμπιστευτική και δεν μοιράζεται σε τρίτους καθ’ οιονδήποτε τρόπο.

Τα βιβλία μας θα τα βρείτε επίσης διαθέσιμα